Kom igång med regelbunden träning

En ny studie som publiceras på Les Mills hemsida har löst en del av koden till hur man kan behålla en hög aktivitetsnivå genom hela livet. Träningsspecialister på Les Mills har skapat träningsprogram baserade på de vetenskapliga råden. Dessa är utformade för att hjälpa nybörjare att på bästa sätt komma igång med regelbunden träning.

Att uppnå regelbunden träning, dvs att komma igång med sin träning och att sedan fortsätta träna bygger på något som forskare kallar automatisering. Studier visar att automatisering är nyckelfaktorn som skiljer aktiva från inaktiva personer. Intressant nog har det inget med personlighet, genetik eller kroppstyp att göra – automatisering är något som alla har möjlighet att uppnå och dra nytta av.  

Automatisering är vad som händer när du förvandlar träning till en vana du gör regelbundet utan att tänka på det, som att borsta tänderna eller att säga tack.

I studien tittade man på skillnaden mellan de som tränar regelbundet- dvs minst 150 minuter per vecka under åtminstone de senaste 10 åren – och dom som är inaktiva. Utifrån det såg man vilka beteenden som på bästa sätt gav en långsiktig framgång gällande träning:

5 PUNKTER FORSKNINGEN PEKAR PÅ FÖR ATT UPPNÅ AUTOMATISERAD TRÄNING
  • Mät och sätta upp mål för sin träning. Till exempel får många hjälp av en träningsklocka.
  • Fokusera på hälsovinster av träningen och inte på estetiska mål.
  • Schemalägga tid för sin träning
  • Planera sätt att vara aktiv, oavsett olika omständigheter och eventuella hinder som dyker upp på vägen.
  • Inkludera och välkomna utmaningar i träningen, såsom att prova bli riktigt andfådd, att öka intensiteten i träning, att välkomna mindre träningsvärk osv.
GLÄDJE, RUTIN OCH SOCIAL SUPPORT

Att fokusera på aktiviteter man tycker är roliga, börja på rätt intensitet och addera sociala bitar till träningen är också bra sätt att få träningen att bli en vana.

Vinster med din träning

Regelbunden aktivitet ökar inte bara din fysiska och mentala styrka utan den här nya forskningen visar på andra inte lika uppenbara – men livsstilsförändrande – vinster.

Över tre fjärdedelar av de som är regelbundet aktiva håller med om att dom är nöjda med livet när det gäller karriär, relationer, kvalitén på livet, finansiella aspekter och självkänsla. I kontrast så visar studien att bara 23 % i den inaktiva gruppen var nöjda med sitt liv. De som tränade regelbundet kände sig också mycket mer i kontroll. I kontrast till 62% i den inaktiva guppen som kände att dom saknade kontroll i deras dagliga liv och kände sig regelbundet nervösa, stressade, arga eller uppjagade.

Det som studien också visade var att de som tränar regelbundet får en större kick av sina aktiviteter. 92% i den aktiva gruppen sa att dom alltid får positiva känslor från träning, som till exempel glädje, att känna sig påfylld med energi och nöjet att ha fullföljt något. Bara 23% i den inaktiva gruppen kände detsamma. Slutligen, dom som har motivation att träna la även in den sociala aspekten av träning och tyckte att det var en roligt sätt att träffa sina vänner på.

Hur ska jag träna som nybörjare?

Författarna till studien rekommenderar nybörjare att starta med träningsalternativ som ger möjlighet till regelbundenhet och självständighet när det gäller utmaning och svårighet.

Här är digitala träningsklasser ideala eftersom de ger dig möjlighet att utveckla din teknik och hitta en träningsform som du gillar i lugn och ro där hemma innan du startar med liveklasser. För många känns det enklare än att direkt ge sig in i en sal fylld med andra tränande.

LesMills har utifrån studien tagit fram träningsvideos som syftar till att hjälpa människor igång på de första stegen i sin egen träningsresa mot långvarig och regelbunden träning.

Bli medlem hos Rörelsedriv

Som medlem hos Rörelsedriv kan du ta del av dessa filmserier liksom av Rörelsedriv egna filmer för dig som är nybörjare. Allt för att du på ett lustfyllt sätt ska kunna börja på rätt nivå och på så sätt få till den regelbundenhet i träningen som är nödvändig för att få till automatiseringen. I mediabanken finns en egen mapp med filmer lämpliga för dig som nybörjare.

Du hittar 3 filmer för att succesivt lära dig att delta på ett 30 minuters Les Mills Core pass. Du hittar även enkel bålträning och gummibandsträning för nybörjare samt korta yogaprogram som inte kräver några förkunskaper.

Vill du delta i en nybörjargrupp eller få individuell starthjälp ska du anmäla intresse att delta i en SMART START GRUPP eller i SMART START INDIVIDUELL. Klicka HÄR för att läsa mer om detta.

Har du möjlighet att få med dig en vän på din träningsresa så ökar det dina chanser att snabbt komma igång och få till regelbundenhet i träningen.

Klicka här för att komma till Les Mills hemsida och läsa mer om studien:

Varsågod – här kommer en 10 minuters instruktionsvideo från Les Mills med tekniktips på coreträning.